ATATÜRK NİÇİN UÇAĞA BİNMEZDİ?


Atatürk, uçakların henüz savaşlarda kullanılmasının bile mümkün olmadığı günlerde, Fransa da Abidin Daver e uçaklarla ilgili olarak şunları söylemiştir: 

- Tayyareler gün gelecek savaşlarda önemli roller oynayacaktır. 
Bu söz, Abidin Daver‟ in hiç aklına yatmamıştı. Çünkü bu sözün söylendiği 1900‟lü yıllarda, uçakların savaşta kullanılması akıllara bile gelmiyordu. 
1930‟larda da, havacılığa önem ve değer verilmesi gerektiğini düşünerek, “Ġstikbal Göklerdedir” diyen Büyük Atatürk, havacılığın bir spor dalı olarak benimsenmesi ve Türk gençleri arasında yaygınlaşmasını yürekten arzulamıştır. 

Atatürk, Türk Kuşu‟nun kuruluş çalışmalarındaki gibi, havacılıkla ilgili diğer girişimlerde de verdiği direktiflerle baĢrolü oynamıştır. Dahası, havacılığı, büyük bir ilgiyle ve yürekten destekleyen Atatürk, manevi kızı Sabiha Gökçen‟ i de bu konuda teşvik etmiĢtir. Sabiha Gökçen, hem sivil hem de askeri havacılık alanında, uluslararası bir üne ve değere sahip bir havacımız olmuştur. 

ATATÜRK NİÇİN UÇAĞA BİNMEZDİ?


Atatürk uçağa binmez ve seyahatlarının gemi, tren ya da otomobille yapardı. Bunun nedenini havacılar bir anısının satır aralarında öğrendi. 
Cumhuriyetin 11. yıldönümü Ankara'da Orduevi'nde kutlanıyordu. Verilen resipsiyona Cumhurbaşkanı Atatürk de gelmişti. Salonda konuk olarak Irak Hava Kuvvetleri'ne bağlı subaylar da vardı. Ata, o gece havacı subaylarla uzun uzun sohbetler yaptı ve onlara bir hatırasını nakletti: 

"1910 yılıydı, Ali Rıza Paşa ile Fransa'daki Picardy Manevraları'na davet edilmiştik. Manevra sonunda, daha çocukluk çağında diyebileceğimiz uçaklarla gösteriler yapıldı. Bundan sonra, manevraya katılan yabancı subaylardan isteyenlerin bu uçaklara bindirileceği bildirildi. Ben de hemen uçaklardan birine doğru yöneliyordum li Ali Rıza Paşa bileğimden tuttu; " bilmediğin aş ya karın ağrıtır, ya baş" diye beni uyardı. Uçağa, benim yerime başka bir ülkeden bir subay bindi. Bu uçak havada bir dönüş yaptıktan sonra düşüp yere çakıldı. Ölümden kurtulmuştum." 

Hayat Tarih Mecmuası - S. Borak 4.Sayı - Mayıs 1965s.52 

Ege Ünüversitesi HANGAR Dersisi 1. sayı.(Alıntıdır)Emeği geçen arkadaşlara teşekkürler.

1 yorum:

Blogger tarafından desteklenmektedir.