Mustafa Kemal Atatürk'ün Bugüne Kadar Hiç Görülmemiş Görüntüleri



Video 1927 yılında çekilmiş. Cumhuriyetin ilanından yaklaşık 5 yıl sonra. O zamanın teknolojisinden dolayı videoda ses yok. Ankara ziyaretinden dönen Mustafa Kemal, teknede bir öğle yemeği veriyor ve bir yandan da sohbet ediyor. Halk, başkanını selamlamak için Boğaz’a akın etmiş. Teknelerle Atatürk’ün bulunduğu tekneyi kuşatmışlar. Kıyılarda da büyük bir kalabalık hakim. Atatürk ise elindeki mendiliyle halkı selamlıyor. Çevresindeki insanların çok rahat bir şekilde yanında tütün ürünleri tüketmesi de en ilginç detaylardan. Görüntüler Titanic’ten bir sahne gibi :) Siyah-Beyaz ve sessiz bir video olunca daha izlenesi ve merak uyandırıcı bir görüntü oluşturuyor.
Daha sonra saraya (zannediyorum ki Dolmabahçe) giriş yapıyor. Kapıda kendisini ilk önce kız kardeşi Makbule Hanım karşılıyor hızlıca koşarak elini öpüyor. Sonrasında ise askerler ve yerel kıyafetler giyinmiş kişiler bir geçit seromonisi yapıyor.
Sponsor Bağlantılar
Bu kısacık video, cumhuriyetin ilanından sonraki İstanbul’un durumunu gözler önüne seriyor. Bunları İngiliz arşivlerinden bulup burda yayınlamak da ayrıca bir içler acısı durum… İzleyelim;

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.